Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chia mag – a természetes “szuperélelmiszer”

Az egészség apraja Magja

A Chia mag vagy más néven aztékzsálya-mag egyedi élelmiszer a maga nemében köszönhetően annak, hogy nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot.

A Chia mag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium.

Glutén mentes

A Chia mag természetes formájában gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve lisztérzékenyeknek készült élemiszerekben felhasználható.

Omega 3

Az Omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, amiket a szervezet nem képes előállítani, így nekünk kell azokhoz hozzájuttatnunk táplálkozásunk során. Ezeknek a zsírsavaknak fontos szerepe van a szív-és érrendszeri funkciók működésében, a mentális egészség és sok más testi funkció terén.

15 g Chia mag annyi Omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint 250 g lazac

Az Omega 3 esszenciális zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri funkciók működésben, a mentális egészség és más testi funkciók terén.

Kutatások igazolták, hogy az Omega 3 zsírsavak hasznosak lehetnek a koleszterin szint csökkentésében és csökkenthetik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy Omega 3 ALA (α-linolenic acid) másik funkciója tanulmányok szerint, hogy a szervezetben további Omega 3 zsírsavakká alakulva -  eikozapentán-sav (EPA) és dokozahexán-sav (DHA) – előnyös lehet az agy normális működése, a szív-és érrendszer egészsége szempontjából.

Az Omega 3 esszenciális zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így nekünk kell azokhoz hozzájuttatnunk táplálkozásunk során.

Az esszenciális zsírsavak egy másik csoportját az Omega 6 zsírsavak alkotják, melyek fontosak az egészséges bőr szempontjából.További zsírsavakká alakulva – Gamma Linolén-sav (GLA) és Arachidon-sav (AA) – kutatások szerint hasznos lehet gyuladások ellen, ízületi és szív problémákra.

Az Omega 3 zsírsavak jótékony tulajdonságai:

- az Omega 3 nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez
– a többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek a koleszterinszint  és a magas vérnyomás csökkentésében
– előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy-és idegsejtek működését
javítja a koncentrációs képességet, gyerekeknél segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését
csökkenti az asztmatikus és allergiás problémákat, ellenállóbbá teszi a szervezetet
– a kismamák megfelelő Omega 3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését és csökkenti a koraszülés veszélyét. A szoptatás során e zsírsavak biztosítják a csecsemő szellemi fejlődését és optimális látás élességét.
– az Omega 3 zsírsavak csökkentik a trombózis kialakulásának veszélyét.
– gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt, csökkentik a vér viszkozitását.
– segítik a vérkeringést
– megelőzik az érelmeszesedést és a szívinfarktust
– lekötik a savakat
– megakadályozzák a rákos sejtek növekedését

Az Omega 6 zsírsavak jótékony tulajdonságai:

- Semlegesítik a savakat

- Növelik az anyagcsere hatékonyságát

- Megelőzik az ízületi gulladást

- Javítanak a cukorbetegség mellékhatásain

- Enyhítik a menstruációs görcsöket

- Javítják a körmök, haj és bőr állapotát

- Megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását- Csökkentik a koleszterinszintet, vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát

Táplálkozási Információk

Zsírsav, összesen

- Telített

-  Trans

-  Többszörösen telítetlen

    - Omega 3 ALA

    - Omega 6 LA

- Egyszeresen telítetlen

 

15 g Chia magban

4.92g

0.42 g

0.0g

4.14g

3.12g

1.02g

0.38 g

100 g Chia magban

32.8g

2.8g

0.0g

27.6g

20.8g

6.8g

2.4g

Antioxidáns

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az ugynevezett szabad gyökök károsító hatásával szemben. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van az öregedés folyamatában.

Antioxidánsok

A Chia mag még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az instabil molekulák, ugynevezett szabad gyökök károsító hatásától.

Az oxidáció a szervezetben egy természetes folyamat és olyan külső hatásokkal szemben, mint pl. a napozás vagy a környezetszennyezés az antioxidánsok egyensúlyban kell legyenek az egészséges sejtműködés fenntartásához.

Tanulmányok kimutatták, hogy antioxidánst tartalmazó étrend lassíthatja az öregedés folyamatát, mind a test és mind pedig az agy esetén, és például csökkenti a krónikus betegségek, mint például az Alzheimer-kór és az izom degeneráció tüneteit.

Az élelmiszerek antioxidáns szintjét ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel szokták jellemezni.

Táplálkozási Információk

ORAC érték

15 g Chia mag esetén

1538

100 g Chia mag esetén

10250

 

USDA adatok élelmiszerek magas ORAC pontszámok Élelmiszer       Adag    Antioxidáns kapacitás egy adag. Egységek teljes antioxidáns kapacitás adagonként egységben mikromol Trolox egyenértékű.

- Nyers feldolgozatlan kakaó   100 gramm      28 000

Kis Vörös Bean           ½ csésze szárított bab 13727

Vad áfonya      1 csésze           13427

Vörös vese bab           ½ csésze szárított bab 13259

Pinto bab         ½ csésze          11864

Áfonya             1 csésze (termesztett bogyók) 9019

Vörösáfonya    1 csésze (egész bogyók)          8983

Articsóka szívek          1 csésze főtt     7904

Földi szeder     1 csésze (termesztett bogyók) 7701

Szilva   ½ csésze          7291

Málna 1 csésze           6058

Eper     1 csésze           5938

Red Delicious alma      1 alma 5900

Granny Smith alma       1 alma 5381

Pekandió         1 oz     5095

Cseresznye      1 csésze           4873

Fekete szilva    1 szilva             4844

Parasztos burgonyával 1, főtt   4649

Fekete bab [ egyértelműsítő lap szükséges ]     ½ csésze szárított bab 4181

Szilva   1 szilva             4118

Gála alma         1 alma 3903

Tudta, hogy…?

Hő hatására a legtöbb zöldség elveszíti az érétékes antioxidánsokat, míg a Chia magban sütés vagy főzés után sem csökken az antioxidáns tartalom.

Fehérje

A fehérjéknek fontos szerepe van a test olyan szöveteinek építésében és regenerálásában mint az izmok, a csontok és a bőr, emellett fontos építőkövei az enzimeknek, hormonoknak és a szervezet funkcióit szabályozó kémiai reakcióknak is.

Fehérjék és aminósavak

A Chia mag magas fejérje tartalmú és a 8 esszenciális aminósav mellett további aminósavakat is tartalmaz.

A fehérjéknek fontos szerepe van a test olyan szöveteinek építésében és regenerálásában mint az izmok, csontok és a bőr, emellett fontos építőkövei az enzimeknek, hormonoknak és a szervezet funkcióit szabályozó kémiai reakcióknak is.

A fehérjék minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Belőlük alakulnak ki a test szövetei és a fehérjék segítségével maradnak fenn. Testünk körölbelül 20%-a fehérjéből áll, amit folyamatosan pótolnunk kell, mert raktározódásra, felhalmozásra nem képes. Ezért fontos, hogy mindennapi étrendünk része legyen.

 

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az fehérjékben található aminosavak egy részét a szervezet képes előállítani, míg másokat étkezés útján kell bejuttatni. Aminosavak a fehérjék előállításában játszanak fontos szerepet és a diétás étrend energiát adó összetevőjeként is használhatók.

 

Esszenciális aminosavak (mg / g)

Izoleucin 7,02
Leucin 12,66
Lizin 8,59
Metionin 2,95
Fenilalanin 9,39
Treonin 6,86
Triptofán 2,18
Valin 9,10

Nem esszenciális aminosavak (mg / g)

Alanin 9,16
Arginin 19,06
Aszparaginsav 15,33
Glutaminsav 33,19
Glicin 9,32
Hisztidin 5,10
Proline 8,26
Szerin 10,50
Tirozin 4,11

 

Természetes Rost

Az élelmi rostok fontossága elsősorban az emésztésnél jelenik meg. Emellett hozzásegítenek a jóllakottság érzéséhez, ezzel minimálisra csökkentve annak a veszélyét, hogy többet együnk, mint amire a szervezetünknek szüksége van.

Élelmi rost

A Chia mag gazdag oldható és oldhatatlan élelmi rosokban

Az élelmi rostok fontossága elsősorban az emésztésnél jelenik meg. Emellett hozzásegítenek a jóllakottság érzéséhez, ezzel minimálisra csökkentve annak a veszélyét, hogy többet együnk, mint amire a szervezetünknek szüksége van.

A természetes rost kalória nélkül megnöveli a gyomor tartalmát, a gyomorban felszívja a vizet, megnő a térfogata, ezáltal sokkal gyorsabban telítettnek érezhetjük magunkat.

Nagy segítséget nyújt a szénhidrátok anyagcseréjében azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését, valamint gyorsítja a szénhidrátok vérbe történő kibocsátását.

Az oldható rostok vízben “oldódnak”, Vízzel összekeverve gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. Az oldható rostnak számos előnye van, többek között mérséklik a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet.

Az oldhatatlan rostok nem nyelnek el vizet és nem oldódnak vízben. Ezek áthaladnak az emésztő rendszeren közel eredeti formájában. Az oldhatatlan rostok hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, segítik a belek működését és csökkentik a vastagbél ráknak kialaklulásának kockázatát.

Vitaminok, ásványok, nyomelemek

Az egész Chia magban megtalálható vitaminok, ásványok és nyomelemek széles skálája, mint pl. kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, stb.

Ásványok, vitaminok és nyomelemek

Kálcium

A kálcium ad szilárdságot a csontoknak, ezáltal képes a csontváz az egész test terhét viselni. A kálciumhiány az anyagcsere felbomlását jelzi.

Általánosan ajánlott a csontrendszer és fogazat egészségének megőrzésére, csontritkulás megelőzésére, szív-és izomösszehúzódás, valamint véralvadás elősegítésére, az emésztés javítására.

Javasolt napi bevitel: 800mg

Magnézium

A magnézium fontosságát jelzi, hogy testünk összes sejtjében megtalálható, szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban és több száz enzim működéséhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

A magnézium mással nem helyettesíthető és szervezetünk sem tudja előállítani, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy táplálkozásunk során hozzájuttassuk szervezetünket a megfelelő mennyiségű magnéziumhoz.

A kiegyensúlyozott működéshez egy átlagos felnőtt magnézium szükséglete 250-350 mg.

 

Vas

A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez, elősegíti a növekedést, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Hiánya fáradtságot, sápadtságot, vashiányos anémiát eredményez.

Egy átlagos felnőtt szervezetnek a kiegyensúlyozott működéshez napi 14 mg vasra van szüksége. A felmérések azonban azt mutatják, hogy táplálkozási szokásaink és a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása miatt szervezetünk a szükségesnél kevesebb mennyiségű vashoz jut.

 

Táplálkozási Információk

Kalcium
Kobalamin (B12 vitamin)
Folsav
Vas
Magnézium
Foszfor
Kálium
Bór

15 g Chia magban

131mg
13.5ng
13.5ug
7.32mg
70.2mg
138.6mg
133.8mg
0.14 mg

100 g Chia magban

872mg
90ng
90ug
48.8mg
468mg
924mg
892mg
0.92 mg

A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

A Chia magban megtalálható Omega-3, fehérje, kálcium, vas, magnézium, kálium és természetes rostok fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, hozzásegítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Szentmiklósi Attiláné Ági

4400 Nyíregyháza

0636703271313

egeszsegstar@gmail.com