Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lugositás

2009.03.04

 

  Lúgos víz ionizáló Rúd 


Kép

                                      

 

retek

 Hossza - 146mm  Átmérő - 17mm                                            

      
 Súly: 45g


Ez az ionizáló pálcika elkészíti számunkra a lúgosított vizet amire szükségünk van,ha Kb.30 percre bekelyezzük egy fél literes flakonba.. Naponta 1-2 ilyen elkészített vizet ha fogyasztunk, megszüntetjük a szervezet savasságát,visszaállítja a PH egyensúlyt,méregtelenít.

 

 

 A tiszta, lúgos víz nagyon fontos az emberi szervezet számára! Fiatalító,regeneráló, javítja az anyagcserét,aktiválja a sejteket és elősegíti a fogyást.

A szűrt víz kis molekulái jól bejutnak a sejten belülre is ez által elősegítik az oxigén bejutását és így az anyagcsere folyamatok helyes kivitelezését is. Nagyban hozzájárul a salakanyagok helyes mértékű eltávolításához, mert a tiszta lekötetlen molekula fel tudja venni az elhasználódott, toxikus anyagokat.

Ez által elősegítjük a szervezet öngyógyító mechanizmusát, a sejtek egészséges kommunikációját. Így támogatjuk az egészséges gének másolódását.

 

 Kis molekuláris csoport erőteljes fizikai aktivitást fejt ki a szervezetben (oldószer, diffúzió, penetráció, emulzió, anyagcsere) és eleget tudnak tenni a sejtek  a fizikai követelményeknek. Testünkben megfelelő mennyiségű enzim aktiválódik és így számos betegséget tudunk megelőzni ami a vitalitásunkat kedvezően befolyásolja.

Lúgos víz elősegíti a szervezet metabolizmusát. Hatékonyan távolítja el a szabadgyököket ami az anyagcsere folyamatok peroxid keletkezése során öregbítené a szervezetünket.

 
A lúgos kémhatású víz jól oldódik, ekkor elősegíti az inzulin szekréciót, és megoldja a koleszterin szintet, vércukorszint-csökkentő és a vérzsír-szint  beállító.
Elősegíti a salakanyagok eltávolítását izzadtsággal és vizelettel.

Ha csapvízzel használjuk a pálcát akkor közömbösíti a klórt, kellemetlen szagokat és szennyeződéseket.

 Megváltoztatja a normál csapvizet lúgossá,  így a víz pH-ja 8,5-9,5 lesz.
Elősegíti az inzulin kiválasztást és így hatékony a cukorbetegség kezelésében, a májproblémák kezelésében.

Nagyon hasznos idült bélgyulladás és gyomorfekély esetén is!

Hasznos támogatást ad a szervezetnek reumás kúrák mellé, bőrprobléma kezeléséhez, elhízás ellen, epekő képződésének megakadályozásában.

  

Hogyan kell használni a pálcát?
 

1. Töltse fel a palack ( 500ml. ), rázzuk össze kb 10-szer, tartsuk a vízben 30 percet, majd vegyük ki a rudat. Várjunk 15- 20 percet a fogyasztás előtt. Minél hosszabb ideig áll a bot a vízben annál erősebb az ionizációs folyamat  és a magasabb a pH/ legfeljebb pH 9,5 és-260mv /
A botot szárazon kell tárolni!

2. Használhatja a szűrt víz, ásványvíz, palackozott víz vagy csapvíz kezeléséhez is.

(Ez a bot nem egy szűrő és nem távolítja el a szennyeződéseket! )
Ha  szűrt vizet használunk feltétlen kis mértében sózzuk vissza a vizet tengeri sóval, hogy az ionizációs folyamat lejátszódjon! Ezáltal  a megfelelő negatív ORP értéket létre tudjuk hozni.

 

Javasoljuk, hogy ozmózis készülékkel tisztított vízbe egy pár szem tengeri sót tegyünk és aztán helyezzük a pohárba a lúgosító pálcát.

 

 

Mi van a pálcában?


1. A vízben oldódó kalcium-karbonát Ore (kalcium tartalma: 95,75%)
Hokkaido, Japánból egy 20 millió éves tengerfenék réteg mélyéről, amely már felemelkedett a talajszintre. 25%-a ásványi anyag  tartalommal   emeli a víz összetételét.


2.Turmalin kerámia Brazíliából
Generálja elektrolízist, termeli a negatív ionokat és  infravörös sugarakat bocsát ki. Így rendelkezik, antibakteriális tulajdonságokkal, növeli oldott oxigént a vízben és ionizálja a vízmolekulákat, csökkenti  méretüket  (mikro-klasztereket képez).

3.Binchotan Faszén
Ugyanolyan abszorpciós képessége van mint az aktív szénnek, elnyeli a klórt, nehézfémeket és szennyeződéseket,infrafényt bocsát ki miközben a víz tisztább, biztonságosabb és jobb ízű.

Maifanshi kő
Ásványi tartalmát bocsátja ki, a Japán hatóság hagyta jóvá a japán élelmiszer-adalékanyagként 1976-ban. Kiváló sterilizálási hatása van.

Dechlorinating Kerámia
Gyorsan bomlik, és eltávolítja a klórt és egyéb kellemetlen szagokat a klóros vízből.

Nagyon jól használható  mindennapi használatra és utazás esetén! Gyorsan távolítja el a klórt és a káros szennyező anyagokat! Javítja a víz ízét , pótolja a hasznos ásványi anyagokat! Jó a háziállatoknak  is! Kényelmes  a víz átalakítása lúgos vízzé és  lehetővé teszi, hogy egészséges lúgos vízet tudjunk inni  bárhol!

 

KépA Rúd  1000 L. víz lúgosítására alkalmas.
 Ára : 8000 Ft.

 

 

 

 

Jogi nyilatkozat Megjegyzés: Ez a lúgos víz ionizátor  nem  orvosi eszköz !

 

 

 

 

 

 

pH 11,5 Clorofill 50ml

 

 

A legjobban lúgosító ételek között szerepelnek a zöld növények a Földön. E mellett értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal, enzimekkel és ásványokkal, melyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat.
A klorofill lúgos környezetet teremt a szervezetbe kerülve.

Ha a sejtek a szervezetben lévő pH-érték miatt nem képesek a jelenlévő oxigént feldolgozni, másodlagos oxigénhiány alakulhat ki.

A zöld növények rendkívül gazdagok klorofillban, amely könnyen kinyerhető belőlük. A klorofill és az emberi vér hemoglobin molekulaszerkezete majdnem ugyan olyan, annyi különbséggel csak, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, a vérben vas.

A szervezetünk rendkívüli tulajdonsága, hogy ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, így vért alakít ki és épít fel.

A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását. A kalcium pedig nem csak a csontritkulás megelőzésében, hanem a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Az oxigén javítja az agy működését. Magukat a véredényeket tágítja ki, ezáltal a vérnyomásban és a szívbetegségekben is hatásos, mivel javul a vérkeringés, és a sejtek vérellátása.

A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Dúsítja a vért oxigénnel, a sejtek oxigén ellátása javul, így
a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

Tudta-e?
- A pH jelentése (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.
- A pH fogalmát Soren Peter Lauritz Sorensen dán biokémikus vezette be.

 

 

pH 11,5 L-Arginin 50ml

 

 

Aminosavval a helyes pH-egyensúlyért!

Az arginin a szemi-esszenciális aminosavak csoportjába tartozik, azaz ha a szervezetben megnövekedett arginin igény áll fenn, például növekedési periódusban, az arginint táplálék útján szükséges pótolni.
Az arginin hatással van a nitrogén-monoxid termelésre, amely értágító hatásán keresztül nem csak egészséges és potencia fokozó, hanem növeli a vérellátást és így sejtek illetve szervek tápanyag és oxigén ellátását is.

Segít méregteleníteni a májat, elősegíti a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, valamint jótékony hatása van vese-rendellenességek, illetve sérülések esetén. A sebgyógyuláskor képződő hámréteg sok arginint tartalmaz.

Hozzájárul az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt növekedési hormon kibocsátásához, aminek hatalmas jelentősége van az izomtömeg gyarapodásában.
A testzsír csökkenése is l-arginin jelenlétében megy végbe. Vércukor emelkedése nélkül is serkenti az inzulintermelést, ami a szervezet felépítő folyamataihoz elengedhetetlen. Fokozza az ellenálló képességet és az izomerőt.
Hozzájárul a kollagén (a kötőszövet fontos alkotórésze) képződéséhez, erősíti az inakat és szalagokat. Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le.

A sav-bázis egyensúly testünk egyik alapvető szabályozási rendszere.

A kötőszövet sejtjei masszívabbak, és a méreganyagok nem okoznak bennük olyan könnyen károsodásokat. Itt raktározódnak el a savak egészen addig, amíg a vesék ártalmatlanná nem tudják tenni őket.
A kötőszövet csak úgy maradhat működőképes, ha fölváltva telítődik savval és bázissal, s ezek ritmikusan ki is ürülnek belőle.
A test ezen háztartása szabályozza a légzést, a keringést, az emésztést, a kiválasztást, a védekezést, a hormontermelést és még sok más funkciót

Sportolók igen előnyösen használhatják az arginint az izomszövet fejlesztésére, erősítésére, illetve a testzsír csökkentésére.

Az arginin a sejt élettani folyamataira is pozitív hatással van, valamint fehérjeszintézist és immun- illetve idegrendszert erősítő hatású.

Az arginin természetes forrásai: napraforgómag, szezámmag, korpás búzakenyér, barna rizs, zabliszt, pattogatott kukorica, dió, szentjánoskenyér, zselatinos desszertek, csokoládé.

Testünk önmagától bázisokat nem tud előállítani, de a táplálékból már tud termelni. Savakat azonban az anyag-cserefolyamatok során maga termel.

A túlsavasodás elkerülése és a testünkben (pl. a csontokban) felhalmozott bázikus tartalékok megkímélése érdekében megfelelő mennyiségű bázikus anyagot (ásványi anyagok, nyomelemek bázikus sóit) kell szervezetünkbe juttatni.
Hangsúlyt kell fektetni a savtalanításra, a hidratálásra, a pH lúgosításra, hiszen ezzel tudunk védekezni.

 

                               BS 8 baktérium stop

 

A készítmény alapjául szolgáló Water Shield az amerikai EPA és FDA egészségügyi minőségellenőrző intézetek által bevizsgált készítmény, biztonságos emberi fogyasztásra.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy Anti-bakteriális, gomba ellenes, víztisztító, fertőtlenítő és PH érték kiegyenlítő hatása van.

Hatékonyan alkalmazható a következő baktériumok ellen: E coli, Listeria, Cryptosporidium, Salmonella, Choleraesius, Staphilococus aureus, Streptococus.

 

A Water Shield savas közegben klórdioxidot termel, mely hatékony mikroba ellenes. Megöli a baktériumokat anélkül, hogy a klorid káros hatása a kifehérítés jelentkezne. Ezen kívül a korokozók nem tudnak mutálódni.

 A BS 8 hatása széles spektrumú. Fő hatásmechanizmusa az oxidáció, amely egyszerűen elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek kapcsolatba kerülnek vele anélkül, hogy a „jó” baktériumok életterét bántaná, mert ezek másféle légzőszervvel rendelkeznek, amire a BS 8 hat.

Gyanús jelek érzékelésekor szájüregbeli viszketés, torokérzékenység, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés jelentkezésekor, napjában több alkalommal permetezzünk a szájüregbe, vagy az orrüregbe. Téli és járványveszélyes időszakban, új környezetbe érve mindig 3-4 pumpával juttassunk be a szájüregbe, hogy a baktériumok tovaterjedését a szájüregben, garatban, légutakban, tápcsatornában megakadályozzuk, egyúttal fertőtlenítő és PH érték beállító hatást is elérünk.

Tárolása: sötét, ha lehet hűvös helyen, kritikus időszakban mindig magunknál.

 

 

 

BS 8 baktérium stop

 

A készítmény alapjául szolgáló Water Shield az amerikai EPA és FDA egészségügyi minőségellenőrző intézetek által bevizsgált készítmény, biztonságos emberi fogyasztásra.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy Anti-bakteriális, gomba ellenes, víztisztító, fertőtlenítő és PH érték kiegyenlítő hatása van.

Hatékonyan alkalmazható a következő baktériumok ellen: E coli, Listeria, Cryptosporidium, Salmonella, Choleraesius, Staphilococus aureus, Streptococus.

 

A Water Shield savas közegben klórdioxidot termel, mely hatékony mikroba ellenes. Megöli a baktériumokat anélkül, hogy a klorid káros hatása a kifehérítés jelentkezne. Ezen kívül a korokozók nem tudnak mutálódni.

 A BS 8 hatása széles spektrumú. Fő hatásmechanizmusa az oxidáció, amely egyszerűen elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek kapcsolatba kerülnek vele anélkül, hogy a „jó” baktériumok életterét bántaná, mert ezek másféle légzőszervvel rendelkeznek, amire a BS 8 hat.

Gyanús jelek érzékelésekor szájüregbeli viszketés, torokérzékenység, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés jelentkezésekor, napjában több alkalommal permetezzünk a szájüregbe, vagy az orrüregbe. Téli és járványveszélyes időszakban, új környezetbe érve mindig 3-4 pumpával juttassunk be a szájüregbe, hogy a baktériumok tovaterjedését a szájüregben, garatban, légutakban, tápcsatornában megakadályozzuk, egyúttal fertőtlenítő és PH érték beállító hatást is elérünk.

Tárolása: sötét, ha lehet hűvös helyen, kritikus időszakban mindig magunknál.

 

Bázikus cseppek - Lúgos víz - savtalanítás

 

 

 

   

 

pH Basic Essential - bázikus cseppek - 30 ml

 

Szervezetünk optimális pH értékének szabályozására és egyensúlyban tartására  ajánljuk a pH Basic Essential bázikus cseppeket.

 

Szervezetünk megfelelő pH értékének kialakításában és fenntartásában a legjelentősebb és nélkülözhetetlen elem a víz. A tiszta víz a földön található egyik legértékesebb elem, azonban mind kevesebb van belőle. A tiszta víznek a pH értéke megfelelő, vagyis semleges (pH 7), ez alatti érték savas vizet jelent, a pH 7 feletti értékű pedig lúgos kémhatású. Az ivóvíz pH értéke 6,5-9,5 között kellene hogy legyen. Testünk 70%-a víz, nagyon fontos, hogy hiányát állandóan pótoljuk. Testünk, a szervezet normális funkcióinak ellátására minden nap 2,5 liter vizet veszít. Mivel egyre kevesebb a tiszta víz, az ivóvíz pH értéke sem megfelelő. Ahhoz hogy fenntartsuk a szervezet optimális vízháztartását és megfelelő lúgos állapotát, ajánlatos alkális, bázikus cseppekkel dúsított vizet fogyasztani. 

 

 

Az alkális víz segít a savak semlegesítésében és a mérgező anyagok eltávolításában a szervezetből. Hasznos elektrokémiai aktivitást fejt ki a sejtekben, biztosítva az optimális pH értéket. Legjobb hatást érünk el, ha a víz pH értéke 9 és 10 között van, és ha ebből a vízből 3-4 litert fogyasztunk el naponta. Vagyis többet mint amennyit szomjúság érzetünk megkíván. Tudniillik, a szervezet sokkal több vizet igényel, mint amennyit mi szomjúságérzetünk alapján el tudunk képzelni. Gyakran az erős éhségérzet valójában a szervezet könyörgése a víz után.

 

Ha szervezetének ezt az igényét kielégíti, elfelejtheti a kalóriák számolását, a zsírréteg mérését, a koleszterint! Elfelejtheti a vérnyomás és a vércukorszint mérését és a hormon változást is! 

 

 

Egészségünk egyik legfontosabb mércéje a szervezet megfelelő pH értéke, amelyet  pH Basic Essential bázikus cseppekkel dúsított vízzel tudunk biztosítani. 

 

 

 

Ezeknek a cseppeknek meglepően fontos szerepe van a súlycsökkenésben, ugyanis semlegesítik a savakat amikor a vér túl savas állapotú, egyes élelmiszerek túlzott fogyasztása miatt, ami elősegíti olyan betegségek kialakulását, mint a túlsúly, a cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek és a rák. 

 

 Bázikus vagy savas?

 

Az ősemberek nem is törődtek a táplálkozással, azt ették, amit találtak - hördül fel (lássuk be, jogosan) - néhányunk. Ez igaz is, csak éppen a tudatos táplálkozás hiánya nem jelent egészségtelen étrendet, hiszen a túlnyomórészt magvakon, zöldségeken és gyümölcsökön élő kőkorszaki szakik (és szakinék) sok rostot, vitamint és ásványi anyagot fogyasztottak, amit ma is egészségesnek tartunk. A legújabb kutatások azonban az őskori menü egy másik tulajdonságát is kiemelték, mint a szervezet számára alapvető fontosságú tényezőt, és ez az, amelyet ma is komolyan kell vennünk, ami pedig nem más, mint a pH-érték...

 

 Már a csapból is pH-érték folyik?

 

Már mindennek pH-értéke van. Egyetlen valamirevaló mosópor, kézkrém, testápoló, bőrradír, mosogatószer, szappan, intim termék sem érzi jól magát, ha nincs kifejezetten a bőrhöz, a foltokhoz vagy éppen a mosógépünkhöz igazított pH-értéke. Ám mi is ez tulajdonképpen? A pH (potential Hydrogen) rövidítés az adott anyagban a hidrogénionok potenciálját, közérthetőbben a hidrogénionok koncentrációjából számolva a sav erősségét, azaz kémhatását adja meg. A 7-es szám jelöli a semlegest, a felette lévők lúgosak, a kisebbek pedig savas kémhatásúak. A reklámokból már azt is tudja, hogy a bőr savköpenyének pH-értéke éppen 5,5. (Eláruljuk, a nemi szerveké még ennél is kisebb, pH 4,7.) Természetesen ugyanúgy mérhető a pH-érték a szervezet minden egyes sejtjében, így elmondhatjuk, hogy vannak optimális értékek is, amelyeken az életfunkciók a lehető legjobban működnek. Itt az ideje, hogy megbarátkozzon a gondolattal: bizony, táplálkozásának is van megfelelő pH-értéke.

 

 Mérjen Ön is!

 

Mielőtt azonban elrohanna lakmuszpapírt venni, inkább elmondjuk, hogy felesleges, mert úgysem menne vele sokra. Hiába olvasná le a pörköltszaftba dugott mércéről az aktuális számot, pontosabban színárnyalatot, - ha ugyan látja az aranyló paprikától -, az ételek savas vagy lúgos voltát nem közvetlenül a pH-értékük szabja meg. Az számít, miként viselkedik az élő szervezetben történő lebomlása során. A helyzet azért viszonylag egyszerű: a növényi eredetű élelmiszerek általában lúgosítanak, az állati eredetűek pedig savasítanak. Persze, kivétel itt is akad; itt van például a tej, amely lúgosít, vagy a mogyoró, amely savas irányba viszi a szervezet kémhatását. 

 

 

 Egy csipet tudomány... 

 

 

A szervezet sav-bázis egyensúlyáért a vese felelős. Ez a szervünk választja ki a felesleges H+- ionokat, amelyek a savasságért felelősek, és távolítja el őket a vizelettel, amelynek kémhatása így pH 5-9 között ingadozhat. A táplálkozásunkkal bekerülő savas hatású melléktermékek közömbösítése - ez nagyrészt a vesék feladata - eredményeképpen a sejtek közel állandó pH-n működhetnek. Ha valami mégis felborítja ezt a kényes egyensúlyt, semmit sem veszünk észre. Hosszabb ideig még az orvosok sem, aztán egyre szembetűnőbb változások jelzik, hogy valami nem volt, vagy most sincs rendjén. Ilyen következmény lehet például a fokozott kalciumvesztés, amely előbb-utóbb csontritkuláshoz vezet. Rövidebb időtartamot szemlélve a szellemi és fizikai teljesítőképesség romlása, a súly növekedése vagy az anyagcsere eltolódása lehet a sav-bázis egyensúly felbomlásának következménye.

 

 Bázikus vagy savas?

 

Az élelmiszerek, ételek kémhatását korábban az elégetésük után visszamaradt hamu vízben történő feloldásával mérték. Ma ennél már pontosabb módszerek állnak rendelkezésünkre, így beszélhetünk a vese terhelését kifejező PRAL értékről. A betűszó a Potential Renal Acid Load angol szavakból áll össze, amelyet magyarra legjobban potenciális vese-savterhelésnek fordíthatunk. Ez a szám az egyes ételek, élelmiszerek savasító vagy lúgosító hatását fejezi ki. A pozitív érték savas, a negatív lúgos, a 0 természetesen semleges kémhatást jelez, és a számok segítségével könnyen meghatározhatjuk étkezésünk savas vagy lúgos jellegét. Egyszerűen csak szorozni és összeadni kell: a 100 gramm élelmiszerre megadott PRAL értékeket meg kell szorozni az elfogyasztott mennyiséggel, és összeadni. Vegyünk egy szemléltető példát! 

Tételezzük fel, hogy a mai ebédje 10 dkg grillezett csirkemellből, 25 dkg burgonyapüréből, 10 dkg fejes salátából és 2,5 dl almaléből állt. A csirkemell PRAL értéke 8,7, tehát a 10 dkg hús értéke is ennyi. A burgonyáé -4, a 2,5-ször -4 tehát -10. A saláta -2,5-ös értéket képvisel, az almalé deciliterenként -2,2, a 2,5 dl tehát összesen -5,5. Ezeket a számokat összeadva (8,7+-10+-2,5+-5,5) -9,3 a végeredmény, tehát ez egy bázikus vegyhatású étkezés volt.

 

Méltatlanul kevés szó esik állandó mutatóink közül a sav-bázis egyensúly (PH) – azaz testünk folyadékaiban a hidrogén ion (H+) koncentrációjának – szabályozásáról. Szervezetünk sejtjeiben és sejt közötti állományában a kémhatás eltérő, de adott közegben csak szigorúan meghatározott értékek között mozoghat egészségünk károsodása nélkül.  

A vér normális PH értéke 7,38–7,42 között van, amit a különféle savasító vagy lúgosító hatások életveszélyes mértékben is eltéríthetnének, ha szabályozó mechanizmusaink ezt nem akadályoznák meg. Ilyenek például a lélegzés, a test folyadéktereiben található ún. puffer-rendszerek, valamint a vesében a hidrogén ionok kiválasztása, melynek során a kémhatás változásai lúgos vagy savas vizelet ürítésével kerülnek kiegyenlítésre. A vizelet kémhatása (PH-ja) 5,5–9,0 között van - a táplálkozás függvényében.  

 

Naponta ki vagyunk téve az állandóan változó mennyiségű savas és lúgos hatásoknak, illetve anyagoknak. Csak akkor érezzük jól magunkat, ha szervezetünkben a savak és a bázisok dinamikus egyensúlyban vannak, bázikus (lúgos) anyagok enyhe tólsólya mellett. 

 

A ma emberére azonban a túlsavasodás jellemző, melynek oka döntően a nem megfelelő táplálkozás, azonban más életmódbeli és környezeti hatások is befolyásolhatják ezt a mutatót. Közülük legelterjedtebb a dohányzás, az ésszerűtlen és túlzásba vitt fogyókúra, a mozgáshiány, a stressz és a mértéktelen alkoholfogyasztás. A túlzott fizikai megterhelés, illetve az egyéniségünknek nem megfelelő, túlzásba vitt sportolás szintén savas irányú eltolódást okozhat. Ez különösen edzetlen embereknél fordul elő, akik kampányszerűen akarnak sportolni. Ilyenkor a relatív oxigénhiány miatt tejsav szaporodik fel az izmokban, ezt „izomláz" formájában érezhetjük.  

A környezetünkben zajló folyamatok jellemzésére elég, ha az egyre gyakoribb savas esők hatásaival szembesülünk elpusztult erdeinkben.

A szervezet természetesen igyekszik kiegyenlíteni a túlsavasodást, ezért bázikus anyagokat von el saját magától. Ennek legáltalánosabb formája az, amikor kalciumot von ki a csontokból – előidézve ezzel a ma már népbetegségnek számító csontritkulás leggyakoribb kiinduló okát. 

 

 Hogyan ismerhetjük fel magunkon a túlsavasodás jeleit?

 

Ennek mérése rendkívül nehéz, hiszen a szervezetből vett minták majdnem mindig normál értékeket mutatnak az élettani kiegyenlítőképesség miatt. Ilyenkor a diagnózis felállításában a különféle testi tünetek és panaszok az irányadóak: 

 

* kimerültség, levertség;

* idegesség, nyugtalanság, depresszió;

* fokozott stressz-érzékenység;

* a koncentráció-képesség csökkenése, kisebb terhelhetőség;

* csökkent ellenálló képesség;

* egyes anyagcsere-zavarok; 

* izom- és ízületi bántalmak; 

* bőr-, haj- és körömelváltozások stb.

 

 

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy különböző betegségeink hátterében a sav-bázis egyensúly felbomlása áll. A szervezetben zajló biológiai folyamatok kapcsán minden mindennel összefügg. A savasodás következtében gyengül immunrendszerünk, az egyre nagyobb számban jelentkező immunrendszeri betegségek hátterében gyakran egy egyszerű életmódváltással megoldható – tulajdonképpen banális – ok áll. 

Mit tehetünk, hogy egészségünket és teljesítőképességünket optimális szinten tartsuk? Mindenekelőtt figyeljünk oda magunkra, egészségünket kezeljük hosszú távon megőrzendő értékként, amiért saját magunk vállaljuk a felelősséget. Már az ókori bölcsek is megmondták, hogy „medicus curat, natura sanat" – vagyis a természet gyógyít, az orvos csak kezel.  

 

A testmozgást tegyük mindennapi szokásunkká, ne múljon el nap 40 perc folyamatos, megfelelő intenzitású testmozgás nélkül. Ha módunk van rá, szerezzünk be egy lépésmérőt, és addig ne pihenjünk le, amíg annak mutatóján nem látszik, hogy legalább tízezer lépést tettünk meg aznap. Ha úszásra vagy kerékpározásra nincs lehetőségünk, akkor egy kényelmes futócipőt húzva tegyünk egy intenzív sétát vagy kocogjunk. Rendkívül hasznos a hegyekben, friss levegőn eltöltött hétvégi néhány óra is. Akinek lehetősége van rá, vegyen egy fitness bérletet, és jó zenére mozogjon, táncoljon legalább kétszer hetente. Kellemes és egyben hasznos a friss levegőn végzett tartós és folyamatos kertészkedés is. 

 

Soha ne hivatkozzunk arra, hogy nincs időnk a sportra, hiszen az átlag magyar tv-néző több mint három órát tölt naponta a televízió előtt!

 

Még ma szokjunk le a dohányzásról, alkoholt csak alkalomszerűen, minimális mennyiségben fogyasszunk! Kivétel ez alól a jó minőségű száraz fehér vagy vörösbor, amiből naponta 2-3 dl is elfogyasztható. Naponta legalább 1,5–2 liter folyadékot vegyünk magunkhoz főként ásványvíz, tiszta, szűrt csapvíz, gyümölcs- vagy zöldtea, frissen facsart zöldség- és gyümölcslé formájában! Kerüljük a cukrozott és szintetikus adalékokat tartalmazó szénsavas italokat, mert ezek csak fölösleges kalóriát és májunkat leterhelő anyagokat tartalmaznak! 

 

A legfontosabb azonban a táplálkozás. A rendszertelenség az, ami a legtöbb embernél elhízáshoz vezet. Törekedjünk arra, hogy 2-3 óránként kis menynyiségű – amennyi nyitott tenyerünkön elfér – táplálékot vegyünk magunkhoz, ami döntően gabonából (köles, hajdina, bulgur, teljes kiőrlésű lisztből készült magos kenyerek, péksütemények), zöldségekből, gyümölcsökből álljon. Amennyiben állati fehérjét fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy ennek döntő többsége olyan állatokból származzon, melyek a törzsfejlődés során az embertől minél régebbi időszakban alakultak ki. Nagyon egészségesek a tenger gyümölcsei, a hazai halfélék és a szárnyasok. Fogyasszunk minden nap kefirt vagy joghurtot, jó fehérje forrás a tojás és a túró is. Az általunk elfogyasztott élelmiszerek 80%-a legyen bázikus, azaz lúgosító hatású! 

 

 A közhiedelemmel ellentétben: ami savanyú, az nem mindig savasít! 

 

A száraz bor, a savanyított tejtermékek, a savanyú gyümölcsök és zöldségfélék - ízükkel ellentétben – lúgosító hatást keltenek a szervezetben. 

A savanyú ízű ételek fontos szabályozó hatása, hogy csökkentik a szervezetben a tápanyagok felszívódási sebességét, ezért fogyasztásuk mellett például, nem emelkedik olyan gyorsan a vércukorszint. A kiegyensúlyozott vércukorszint érdekében is érdemes beiktatni étkezésünkbe savanyúságot, salátaféléket, akár 1-1 fröccsöt vagy limonádét (cukor nélkül). 

 

Bármilyen furcsa, a szervezet lúgosításának komplex programjához tartozik fentieken kívül a helyes légzés elsajátítása, a pozitív gondolkodás, a különféle relaxációs technikák elsajátítása, a stressz kezelésére alkalmas számos bevált módszer, amelyek könyvekből, előadásokon és gyakorlati bemutatókon is megtanulhatók. 

 

Mai rohanó világunkban nem mindig megoldható a kiegyensúlyozott táplálkozás, így sok esetben nem jut be elegendő lúgosító anyag szervezetünkbe, ez főként az amúgy is savasító hatású, stresszel teli időszakokban jelenthet problémát. Ilyen esetekben válasszunk napi táplálékaink mellé olyan étrend-kiegészítőket, amelyek a létfontosságú bázikus hatású ásványi anyagokat és nyomelemeket a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonló természetes arányban tartalmazza. Szervezetünk fentiekben leírt komplex lúgosító programjának megkezdését követően javuló közérzetünk, növekvő teljesítőképességünk fogja igazolni, milyen nagy lépést tettünk egészségünk helyreállítása és megőrzése útján. 

 

 Lúgosító hatású élelmiszerek

 

Gyümölcsfélék:

ananász (friss), banán, őszi-, sárgabarack, cseresznye, datolya, dinnye, sárgadinnye, egres, füge, körte, mazsola, szőlő, ribizli. 

 

Zöldségfélék:

paradicsom, articsóka, zöldbab, borsó, bors, algák, olíva, brokkoli, fokhagyma, hagyma, kapor, káposzta, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, spenót, sóska, spárga, torma, friss uborka, zeller, saláták, retek, szójabab, szójalecitin, gabonafüvek (árpafű, búzafű stb.), lucernafű, száraz bor. 

 

Erősen lúgosak:(zeller, sárgarépa, cékla, retek)

 

Tejtermékek:

tej (csak a biotehéntej vagy -kecsketej), joghurt, kefir, savó.

 

Magvak: köles, hajdina, árpa.

 

barna rizs, gesztenye, mandula, gyógyteák és zöld tea.

 

Indirekt úton a savas pH-t csökkentik a kalcium-magnézium készítmények, az A- és a D-vitamin, a zöld növények fogyasztása és a béltisztítás. 

 

 Savasító hatású élelmiszerek  közé tartozik szinte minden más a felsoroltakon kívül: az összes befőtt, cukorral eltett gyümölcs, minden tejtermék és húsféle, a tojásfehérje, a margarinok és vajak, a bab, a lencse, a gabonafélék, a tészták, a burgonya, a fehér rizs, minden olajos mag, a méz, az alkoholos italok, a kávé, kemény sajtok, hús, kolbász, tojás, hal, csokoládé, kakaó, finomlisztből készült termékek, sós földimogyoró, kávé, Cola, tömény szesz, cukor és minden cukor tartalmú termék. 

 

Nagyon fontos:

A konzerv gyümölcsök, a házilag eltettek is, táplálkozástanilag értéktelenek. A mélyhűtött élelmiszerek is igen kevés tápanyagot tartalmaznak.

Emellett kerüljük a túlzott konyhasó használatot, a panírozott ételeket, a sok gyümölcsjoghurtot, tejszínt, tejet, szénsavas üdítő italokat, és minden kivonatból készült terméket (sütemények, lekvárt, tésztaféléket) 

 

 Ténylegesen a biológiailag normális pH érték 7,5! 

Mindezt egyszerűen, egy megfelelő pH indikátorral a vizeletből megmérhetjük. 

 

A test tisztítása táplálék kiegészítéssel: Kb. fél órával "a vacsora után egy pohár meleg vízben (legalább 150-200rnl) egy púpozott teáskanálnyi szódabikarbónát feloldunk, és gyorsan lehajtjuk. Érdemes még egy fél pohár vizet inni utána. Ha a következő reggel ismét megmérjük a vizelet pH- ját és az nem éri el a 7 és 7,4 közötti értéket, akkor marad a púpozott teáskanálnyi szódabikarbóna, ha magasabb, mint 7,5 akkor kissé csökkenteni lehet a mennyiséget. Minél több ásványvízben van a nátriumkarbonát feloldva, vagy minél több folyadékot iszunk utána, annál könnyebben megy a salakanyagok kiválasztása. Mindenki, aki "bázikus" ásványianyag hiányban szenved, ezért a szódabikarbóna mellett szükség van a napi táplálék "feljavítására" ásványi anyagokkal és vitaminokkal (elsősorban nyers zöldségekkel). 

De ne hagyatkozzunk egyedül az áldásos szódára, hanem a lehetőségek közül ragadjunk meg minél többet: mozgás, légzés, teljes értékű táplálkozás, relaxáció, masszázs, stb.

 

Tea -kontra zsír és salak: Egyes gyógyteák valóságos zsírfalók, melyek céltudatosan avatkoznak be a test zsír anyagcseréjébe. Azon felül még vízhajtó szerepük is van. Pl. az indiai Zöld Mate-Tea és a kínai Chongoing Tuo Tea. Egyébként: a gyógyteák inkább hígak legyenek, mint túl erősek. Így kevésbé keserűek. 

 

Újabban nagyon jó hatásfokkal működnek bizonyos fajta testkozmetikai módszerek, melyek stimulálják a nyirokrendszer működését, ezáltal segítenek a salakanyagok gyors eltávolításában.

 

Kinek nem szabad lúgos diétát alkalmaznia?

Aki súlyos veseműködési zavarban szenved, aki tetanikus görcsre hajlamos. Cukorbetegeknél a sav-lúg háztartás normalizálódásával a cukorérték a normálisra süllyedhet, ezért gyakrabban kell kontrollálni. A salakanyag vándorlás illetve kiválasztás beindulása izomfeszültséget, görcsös fájdalmas érzést okozhat. Itt is segít a masszázs, a mozgás, a relaxáció.   

 

 

 

 A savasodás hatása a kötőszövet állapotára

 

 

Fontos megértenünk azt az összefüggést, hogy az életstílus hogyan hat a toxicitás kialakulására és ezen keresztül, hogyan érinti a szövettónus minőségét.

Ha túlsúlyba kerül a sav, a gombostűfejnyi zsírsejtek akár babszem nagyságúra növekednek. Ezenkívül a mátrixban amely ellátja a kötőszövetet, feszesen és elasztikusan tartja, méreghulladék keletkezik. Ha savassá válik, gátlódnak ezek a funkciók. A tápanyagok nem tudnak közlekedni és salakanyagok rakódnak le. A sejtekben és a sejtek között felgyülemlik a szövetfolyadék, mely sok savat tartalmaz és megtámadja a sejteket. A zsírsejtek közötti állományt megvizsgálták és bizony ezek nem olyan anyagok, amelyeket az ember a testében kívánna tartani. 34-69 %-ban toxikusak -olyan mérgezőek, hogy a puszta érintkezéssel megölnek egy vörösvérsejtet. A nőknél ezek a méreganyagok a térdektől a mell aljáig halmozódnak fel, a férfiaknál pedig, a hastól a torokig.     

 

Elaszticin (vagy elasztin) az, ami tartja és megőrzi a lágyszövet és a bőr alakját. Az elaszticin rostok funkcióját erősen gátolja a toxinok felhalmozódása. Amint már említettük, a zsírszövet szivacsként működik a méreganyagok tárolásához. Amikor a zsír lebomlik, súlyveszteség vagy fogyókúra hatására, nagy mennyiségű méreganyag szabadul fel és abszorbeálódik a megmaradt zsírba és a kolloid szövetrétegekbe. A kisebb térfogatú zsírtömegben ugyan akkora mennyiségű toxikus anyag jelenléte azzal jár, hogy annak a koncentrációja megnő. 

 

Ez tovább károsítja az elasztinrostokat, és olyan szövetet eredményez, amely rosszabbul nézhet ki, ahelyett, hogy jobban nézne ki a súlyveszteségtől. A zsíros lerakódások túlzott toxikussága idővel kimarhatja annak az izombázisnak a felületét, amely felett elhelyezkedik. Ez, az elaszticin károsítással együttesen, lehetővé teszi a cellulit erőteljes kialakulását. Így az érintett testterületen idővel kialakul a toxikus anyagokkal telített, jellegzetesen petyhüdt, rugalmasságát veszített és cellulitiszes kötőszövet, túlburjánzott méretű zsírsejtekkel. 

 

A már kialakult súlyos eseteket normál eljárásokkal, étkezés racionalizálással, szaunával vagy tornával már nem lehet eltávolítani. 

 

A savasító élelmiszerek listája rövidebbnek tűnik, de a mindennapi táplálékaink nagy részét ezek adják, és ezek határozzák meg bélrendszerünk állapotát. Hogy mit etetnek velünk és mit eszünk, azt szokásaink és környezetünk határozzák meg. 

 

 

További szép napot!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Szentmiklósi Attiláné Ági

4400 Nyíregyháza

0636703271313

egeszsegstar@gmail.com