Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyogyszerek mellékhatásairól

2008.08.22

A gyógyszerek mellékhatásairól

 

Ma a leggyakrabban szedett gyógyszerek jó és rossz mellékhatásairól ejtünk néhány szót.

 

Ön végigolvasta már a gyógyszerek tájékoztatóit?

Ha nem, mi most megtettük Ön helyett.

 

 

 A gyógyszerek mellékhatása többnyire valami veszélyeset, kockázatosat jelent, amit el szeretnénk kerülni. Vannak azonban olyan molekulák is, amelyeknek a tervezett mellett kedvező mellékhatásai vannak.

 

 Aspirin

 

 Eredetileg védett márkanév, egy német gyógyszergyár százéves terméke.  Az eredetileg láz- és fájdalomcsillapítónak tervezett acetil-szalicilsav az utóbbi 10-20 évben a belgyógyászat alapvető gyógyszerévé vált.

 

Az acetil-szalicilsav (ASA) hatása, hogy gátolja egyes hormonszerű molekuláknak a képződését a szervezetben. Ezek a molekulák szerepet játszanak a gyulladásos válaszban (melynek része a láz és a fájdalom), de nem csak abban. Hasonló molekulák a vérlemezkék összecsapzódását, a véralvadást serkentik. Az ASA emiatt véralvadásgátló hatású, aminek a jelentősége óriási.

 

A véralvadás egy kényes rendszer, ha nem alvad eléggé a vér, az is baj (vérzések), de ha túlságosan alvad (trombózis, embólia), az is. Napjainkban az utóbbi a nagyobb probléma, a szívérrendszeri betegségek döntő többsége, köztük a szívinfarktus, a stroke, és a tüdőembólia a fokozott véralvadás következménye. Ezeknek a megelőzésében pedig alapvető szer az Aspirin, fokozott tromboembóliás kockázat esetén kötelező adni (ha nincs kizáró ok), de enyhe kockázatúaknál is megfontolandó.

 

Az ASA-nak persze vannak kedvezőtlen mellékhatásai is; mivel fokozza a vérzés-hajlamot, vérzések jelentkezhetnek a leggyakrabban a gyomorban, de máshol is.

 

 

 ACE-gátlók (renin-angiotenzin rendszerre ható szerek)

 

 

A fejlett civilizációk kora előtt állandó veszély volt a folyadék- és sóhiány, ezért a szervezet vízraktározó mechanizmusokkal van ellátva.

 

Manapság éppen a folyadék- és főleg a sótöbblet jelent veszélyt szervezetünk számára, erre azonban az idő rövidsége miatt biológiailag nem tudtunk felkészülni.

 

A kiválasztott vizelet magas nátriumtartalmát a vese tévesen folyadékhiányként értelmezi, és vízvisszatartó mechanizmusok indulnak be, melyek többek között magas vérnyomáshoz vezetnek.

 

A legismertebb ilyen hormonális mechanizmus az úgynevezett renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS), ennek gátlására, vérnyomáscsökkentés céljára fejlesztették ki az ACE-gátlókat (a gyógyszerek hatóanyagának mindig pril a vége, pl. enalapril, ramipril, perindopril). Idő közben kiderült, hogy a RAAS-nak nem csak a vérnyomás emelésében van jelentősége.

 

További káros hatásai: érszűkület, szívizom átépülése, stressz hormonok aktivációja, a vese ereinek szaporodása, fokozott szomjúságérzés (mindezek egykoron a vízháztartás egyensúlyának megőrzését szolgáltak, de a mai viszonyok között félreértés az egész). Ezért a RAAS gátlása a vérnyomás csökkenésén túl is számos előnnyel jár: valamennyi szívérrendszeri betegség előfordulása jelentősen csökken.

 

Az ACE-gátlóknak a kedvező mellékhatásokon kívül káros következményei is lehetnek. Állandó, szűnni nem akaró köhögést okozhatnak, ami miatt gyakran elhagyni kényszerülünk őket. Szerencsére a RAAS gátlására más gyógyszert is tudunk adni helyettük.

 

 

 ARB-k (angiotenzin-receptor blokkolók)

 

 

Az angiotenzin-receptor blokkolók szintén a RAAS-t gátolják, az ACE-gátlók kiegészítésére fejlesztették őket. A vérnyomás-csökkentő hatáson kívül rendelkeznek a fent felsorolt kedvező mellékhatásokkal is.

 

Egyik képviselőjük, a telmisartan még egy további, nagy jelentőségű előnnyel is bír; az eredeti hatástól függetlenül az inzulinhatást serkentő, és ezáltal a vércukorszintet csökkentő hatása is van. Néhány hét múlva ér véget az az évek óta tartó, mintegy harmincezer (!) páciens bevonásával készült nemzetközi vizsgálat, amelyből pontosan fogjuk látni, mennyivel csökkenti a gyógyszer a szövődmények (infarktus, stroke, vesekárosodás) gyakoriságát. Bár a pontos adatok még nem ismertek, biztos, hogy a telmisartan rendkívül kedvező mellékhatásai miatt a jövő egyik jelentős gyógyszere lesz.

 

Az ARB-k további előnye, hogy ritkák a kellemetlen mellékhatások. Mint minden gyógyszer, okozhatnak allergiát, de emellett jelentős gyakori mellékhatásról nem tudunk.

 

 

Doxazosin

 

 

Az ACE-gátlókhoz és az ARB-khez hasonlóan eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették. Hatása a stressz hormonok hatásának gátlásában rejlik.

 

Stressz esetén (ne csak a pszichés terhelésre gondoljunk, stresszor az éhség, a kialvatlanság, a fájdalom is, de ilyen hatás érvényesülhet szórakozás közben, vagy kedvesünk karjai között is) gyorsul a szívverés, tágul a pupilla, csökken a bélműködés, emelkedik a vérnyomás. A legtöbb szervben összehúzódnak az erek, hogy több energia jusson a kiemelt helyekre (pl. szív). A mai társadalomban a teljesítménynyomás, a túltápláltság, a testmozgás hiánya miatt sokan állandósult stresszben élnek (nem csak a láthatóan idegeskedő emberekre gondolunk), náluk fokozottan vannak jelen a fenti hatások. A doxazosin az adrenalin érösszehúzó hatását csökkenti, ezáltal a stresszreakciók egy részét mérsékli, többek között a vérnyomás is csökken.

 

Az állandósult stressz egyik következménye lehet a cukorbetegség. Az összefüggés abban áll, hogy a cukor fő fogyasztója az izomzat lenne, ám az izom ereinek összehúzódása miatt kevésbé jut el a cukor az izomsejtekig. Az értágító hatású doxazosin emiatt a cukorháztartás egyensúlyát is javítja.

 

Férfiaknál egy további kedvező mellékhatás is jelentkezhet. A prosztata-megnagyobbodás népbetegség, nehezített vizeletürítéssel jár. Kialakulását szintén serkenti az adrenalin. Doxazosin hatására megkönnyebbedik a vizeletürítés, csökken a hólyagban maradt vizelet mennyisége.

 

Persze vannak kellemetlen mellékhatások is: izzadás, fejfájás, súlygyarapodás jelentkezhetnek.

 

 Carbamazepin

 

 Az összes korábbi példát a szívérrendszeri hatású gyógyszerek köréből hoztuk, most nézzünk egy idegrendszeri hatású molekulát.

 

A carbamazepint epilepsziaellenes gyógyszerként hozták forgalomba. Évtizedek óta a rohamok megelőzésének egyik legfontosabb gyógyszere, az elmúlt években megjelent új generációs gyógyszerek sem szorították ki teljesen. Ennek legfőbb oka, hogy bár jelentős mellékhatásai lehetnek, maga a főhatás, tehát a rohammentesség biztonsága még mindig kiemelkedő.

 

Egy embernek több betegsége is lehet, epilepsziás betegek például szenvedhetnek egyúttal bipoláris betegségben (mánia-depresszió) is. Rajtuk vették észre, hogy a carbamazepin a hangulatot is stabilizálja. Ma már ez az indikáció is visszaszorulóban van az újabb gyógyszerek megjelenése miatt, de még így is sok bipoláris beteg szedi.

 

A fentiek mellett a carbamazepin kitűnő fájdalomcsillapító hatású. Elsősorban az idegszálak nyomásakor fellépő fájdalomál használják. Ide tartozik a gerincsérv, a tenisz/golfkönyök okozta fájdalom, egyes tumoros fájdalmak, de a legkiemelkedőbb jelentőségű a trigeminus-neuralgia területe. Ez a betegség (magyarul arcidegzsába) az arc érzőidegének ismeretlen eredetű bántalma, a páciensek időről időre villámcsapásszerű, rendkívül heves fájdalmat élnek meg az arcukban. Bár a fájdalmat nem lehet carbamazepinnel sem teljesen kiküszöbölni, de a betegek jelentős részénél csökken a rohamok gyakorisága.

 

A carbamazepinnek egyáltalán nem csak kedvező mellékhatásai vannak. A szédülés, hányinger, szájszárazság, esetleg fémes szájíz mellett néhány ritkább, súlyos mellékhatásra is fel kell készülnünk. A gyógyszer károsíthatja a májat és a csontvelőt, szívritmuszavart, életveszélyes bőrpusztulást okozhat. Emellett gyorsíthatja a májban más gyógyszerek, köztük antibiotikumok, fogamzásgátlók, pszichiátriai gyógyszerek, véralvadásgátlók lebontását. Emiatt ezeknek a gyógyszereknek az adagját növelni kell, amitől megnő a mellékhatásaik kockázata is.

 

 

 

Minden gyógyszer kétélű fegyver!

  

(A hírlevél dr. Eörsi Dániel cikke felhasználásával készült.)

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Szentmiklósi Attiláné Ági

4400 Nyíregyháza

0636703271313

egeszsegstar@gmail.com