Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Corall calcium a tökéletes Ca,Mg utánpótlás

2008.08.21

Coral Calcium    -   Okinawá-ról

 

Jóformán egyetlen ember sem fogyaszt elegendő kalciumot! Ennek a következményei pedig körülöttünk mindenhol megmutatkoznak – a csontritkulásban, premenstruális szindrómában, szívbetegségben, cukorbetegségben és más degeneratív betegségekben szenvedők számának ugrásszerű emelkedésében. Egyes tanulmányok a kalciumhiányt számos krónikus állapottal hozták összefüggésbe. A csontritkulás, amely a legismertebb ezen betegségek közül és további több millióan annyi csontot veszítettek már el, hogy nagy valószínűséggel ők is csontritkulásban fognak szenvedni annak dacára, hogy a megbetegedés kivédhető lenne megfelelő kalciumbevitellel.

 

Miért olyan fontos a kalcium?

A kalcium létfontosságú szerepet játszik az egészség és a hosszú élet elérésében. Ez a legmeghatározóbb ásványi anyag az emberi szervezetben – csaknem egésze a fogakban és a csontokban, a többi része a vérben és a szövetekben található. A kalcium felelős az anyagcsere – és elektromágneses folyamatok normális lefolyásáért a test minden egyes sejtjében. Nélkülözhetetlen a megfelelő izomműködéshez is, beleértve egy alapvető izom, a szív működését is. A kellő kalciumbevitel amellett, hogy megakadályozza az ólom felszívódását a csontszövetekbe, erős csontokat és fogakat, valamint egészséges ínyeket eredményez. A kalcium elengedhetetlen a megfelelő véralvadáshoz, vérnyomáshoz, alvásrend kialakulásához csakúgy, mint a DNS kettőződéséhez és a tápanyagok megfelelő felszívódásához.

A kalcium (és magnézium) hiánya befolyásolja az izomsejtek összehúzódását, mely hatással van az izületekre is. Amennyiben nincs elegendő kalcium a szervezetben, az idegek nem tudják megfelelően továbbítani a jeleket a sejtek között, ami izomrángásokhoz vezethet. Ezek a hiányállapotok a premenstruális szindróma tüneteinek kialakulásában is szerepet játszanak, mint pl. a puffadás, hangulatváltozások, fejfájás, bizonyos ételek utáni sóvárgás. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a kalciumhiányt a magas vérnyomással, izületi fájdalmakkal, különböző ínybetegségekkel, sőt még a rákkal is.

 

Kalcium: Egy felszívódási probléma

Nem csupán az elégtelen kalciumbevitel jelent gondot, a probléma nagyon gyakran abban áll, hogy testünk nem képes felszívni a magunkhoz vett kalciumot. Úgy vélik, hogy a táplálékkal bevitt kalciumnak valójában csak 25%-a szívódik fel.

Egy kalciumhiányban szenvedő emberben az ásványi anyag kimosódik a csontokból, azért, hogy biztosítsa az alapvető életfunkciókat. Idővel a csontok törékennyé és gyengévé válnak.

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően fel tudja használni a kalciumot, szükség van más anyagok jelenlétére is, beleértve a magnézium, a bór és a D-vitamin helyes egyensúlyát. Sajnos a mi étrendünk gyakran ezen a téren sem kielégítő.

 

Korall Kalcium:

Megoldás a Kalciumhiányra?

A hiányállapot megoldására és egy hatásosabb kalciumpótló készítmény felfedezésére irányuló kutatás elvezette a tudósokat Japán korallzátonyaihoz és egy olyan kalcium formulához, melyet manapság már világszerte használnak.

A korall nem csupán felvehető kalciumot tartalmaz, hanem több más, kalcium felszívódásához elengedhetetlen anyag forrása is egyben, így a magnéziumé, a bóré és a cinké.

Ezeknek az ásványi anyagoknak az aránya, úgy vélik, hogy nagyon hasonló az emberi szövetekben találhatóhoz.

A kalcium és magnézium közel tökéletes arányát (2:1) mutatták ki. A korall 24 és 40 százalék között tartalmazhat kalciumot és a magnézium aránya 18 százalékig terjedhet. Ezek a kutatások több mint hetven nyomelem jelenlétét is feltárták, beleértve a bórt, a krómot, a kobaltot, a rezet, a jódot, a mangánt, a szelént és a cinket. Sőt, ezek az elemek könnyen felszívódó formában vannak jelen a korallban, így a szervezet számára jobban hozzáférhetőek. Az egészséges étrend kiegészítésként használva a korall kalcium, a legjobb megoldást jelentheti a kalciumhiány problémájára.

 

A Korall Kalcium más összetevői

A korall kalcium rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, mely sokak szerint megkülönbözteti azt más kalcium tartalmú étrendkiegészítőktől–olyan szerves és szervetlen anyagok jelenlétéről van szó, amelyek segítik a korall kalcium lebontását és felszívódását az emésztés folyamán.

 

A Korall Kalcium

és a savasodás elmélete

Egy másik vitatott, de egyre inkább népszerű elmélet a szervezet pH-jával, azaz savasságával, illetve lúgosságával foglalkozik. A pH valami savas, illetve lúgos voltának mértéke.

A szervezetben a ph aprócska változásainak is óriási hatásai lehetnek. A „savasító” étrend, mely bővelkedik állati fehérékben és adalékanyagokban, kellően befolyásolja a pH-t ahhoz, hogy negatív hatása legyen az egészségre, teret engedve az immunrendszer károsodásának. Azok az étrendek, melyek bővelkednek savasító táplálékokban, gátolják a szabályos emésztést, amely néhány tápanyag-beleértve a kalciumot-nem megfelelő felszívódását eredményezheti.

Úgy gondolják, igenis van összefüggés a gyenge általános egészségi állapot és a krónikus acidózis között, beleértve a rákkal és az öregedési folyamatokkal való összefüggést is.

A Korallról úgy tartják, hogy ionizált ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek helyreállítani a pH-egyensúlyt, mely nem csak növelheti a kalcium felszívódását, hanem védelmet is nyújthat a krónikus betegségekkel szemben.

A korallzátonyok megértése

A korallzátonyok valójában a planéta legváltozatosabb és legburjánzóbb ökológiai rendszerei. Évszázadokig fejlődnek, és óriási hatást gyakorolnak számos más ökológiai rendszerre. Számos trópusi hal és gerinctelen állat számára nyújt táplálékot és menedéket.

Egy zátony jellemzően korallpolipok ezreiből áll, amelyek kalcium karbonátot használnak egy védelmet biztosító zátonyszerkezet kialakításához.

A zátonyok számos antimikrobális és gyulladásgátló hatással bíró organizmus otthona is egyben. A zátonyrendszerek gyógyító tulajdonságokkal is bírhatnak, mivel oly sok jótékony organizmus otthonát képezik.

 

A Korall Kalcium története

Magának a korall használatának hatszáz éves története ismert Japánban, különösen Okinawán. A Japán kormány most már elismeri a korall kalciumot, mint értékes táplálékkiegészítőt. Okinawa lakói az ásványi anyagokban gazdag víz és tápanyagok előnyeit élvezik. Sokan úgy gondolják, hogy ez az ásványokban gazdag környezet az egyik oka az okinawaiak oly hosszú életének. A statisztikát azt mutatják, hogy itt több mint háromszorosa azoknak a lakosoknak a száma, akik elérik a százéves életkor, mint Japán más részein-és csaknem tízszerese, mint az Egyesült Államokban.

Hogy szervezetünk sok vitamint hasznosíthasson, az ásványi anyagok jelenléte elengedhetetlen.

 

Mire is használható a Korall Kalcium?

A kalcium nem képes mindent rendbe hozni, ami beteg. Mindemellett azok, akik a krónikusan alacsony kalciumbevitel hatásaitól szenvednek, a táplálékkiegészítő hatásait csodásnak érezhetik. A szervezet kalciumszükséglete olyan alapvető és olyan nagy, hogy még a legkisebb hiány is csökkentheti sok szervrendszer működését. Rövid távon a kalciumhiány észrevehetetlen maradhat, de egy idő után az optimális szint alatti kalciumbevitel hatásai élesen megmutatkoznak. A legjobb példa erre a csontritkulásban szenvedő egyén csontját törheti még a legkisebb megerőltetéstől is.

 

Tengeri vagy fosszilizált kalcium?

Habár a korall kalcium két különböző forrásból származhat, élő vagy fosszilizált korallból, a szakemberek úgy vélekednek, hogy a legjobb forrást a tengerfenéken rejlő korall kalcium lerakódások alkotják, amelyeket általában „tengeri korallnak” hívunk. A kemény korallok külső váza ásványi anyagokban gazdag, mint pl. a kalcium. A természetes behatások következtében a korall zátonyok „levedlik” az ásványi anyagokban gazdag külső vázuk egy részét. Ezt nevezzük „korall homoknak”. Azt tartják, hogy a korallhomok (tengeri korall) jobban hasonlít az élő korall összetételéhez, mint a fosszilizált korall, különösen a magnézium tartalmát illetően.

A fosszilizált korall általában a tengerparton található, de sokkal szegényebb ásványi anyagokban. Úgy vélik, hogy ez a korall azért veszít sokat magnézium tartalmából, mert ki van téve az időjárás viszontagságainak.

Többek szerint a legjobb ásványi összetétele és a kalcium-magnézium legtökéletesebb aránya a tengeri korallnak van, amit a tenger fenekéről gyűjtenek össze.

 

A csontritkulás járvány

A szervezet kalciummennyiségének csupán 1 százaléka található a szervezet szöveteiben és testnedveiben, ha a szervezet kalciumhiányban szenved, a szükséges kalciumot a test legnagyobb kalciumtartályából fogja pótolni, a csontvázból.

A kalcium a gyerekeknek és a tizenéveseknek rendkívül fontos a csontépítés miatt, ami ezen évek alatt megy végbe. A csontok 30 éves korunkig elérik maximális tömegüket. Ezután a csontok anyagcseréje elkezd lassulni; végül a csont gyorsabban bomlik le, mint ahogy újraépül.

A csontritkulás rizikófaktorai: A fizikai inaktivitás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, a koffeinfogyasztás és a túlsúly vagy az anorexia is a betegség rizikófaktorai közé tartoznak. A cukorbetegség, a vese-vagy májbetegségek, a korai menopausa, a felszívódási rendellenességek, a pajzsmirigy túlműködése, a gyulladásos bélbetegségek, a menstruáció rendellenességei.

A menopauzában lévő nők különösen veszélyben vannak, mivel a hormonszintek csökkenéséről (ösztrogén és progeszteron) úgy vélik, hogy növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Ezekről a hormonokról úgy tudjuk, védelmet nyújtanak a csontoknak. A legutóbbi tanulmányok szerint, ha a hormonpótló terápiát kalciummal egészítjük ki, háromszor hatékonyabb lesz, mint a hormonpótlás (HRT) önmagában.

 

Kalcium a vérnyomásra

Az összefüggés a kalcium és a magas vérnyomás között jól megalapozott. Kaliforniai kutatók képesek voltak jelentősen csökkenteni kalciumhiányban szenvedő tinédzserek vérnyomását azzal, hogy kiegészítésként napi 1500 mg kalciumot adtak nekik.

 

Kalcium a fogyáshoz?

A táplálkozástudományi Folyóirat (Journal of Nutrition) 2003 januári számában a kalcium és a fogyás kapcsolatának klinikai vizsgálataira alapozva megállapították, hogy „a kalcium fontos szerepet játszhat az elhízás előfordulásának és az inzulin rezisztencia szindróma gyakoriságának csökkentésében.

Egy másik tanulmányban a kutatók rájöttek arra, hogy a zsírsejtekben tárolt kalcium központi szerepet játszik annak meghatározásában, hogyan tárolja és hasznosítja a szervezet a zsírt. Minél több kalcium volt a zsírsejtben, annál több zsírt égetett el. Az étrend és a táplálékkiegészítők által bevitt kalcium mennyiségének növelése csökkentette a szervezet zsírraktározását úgy, hogy befolyásolta a szervezet zsírégető folyamatait.

 

Kalcium és koleszterin

Az Amerikai Orvostudományi Folyóirat (American Journal of Medicine) egy 2002-es tanulmánya szerint a kalciumpótló készítmények növelhetik a HDL (jó) koleszterin szintjét. Megállapították, hogy átlagosan a nők napi 1000mg kalcium bevitelével 7%-kal növelték HDL koleszterin szintjüket és javulást mutatott a HDL/LDL (rossz) koleszterin aránya is. Vezető kutatók vallják, hogy kalciumpótló készítményekkel 20-30 százalékkal csökkenthető volna a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

 

A kalcium szerepe a szívben

A kalciumnak kulcsfontosságú szerepe van a szív-összehúzódásban. A Stanford Egyetem  Orvostudományi Központjának Kutatói kalcium rendellenességeket fedeztek fel a szívben iszkémia közben (a szív vérellátási zavara). A feltételezések szerint ezek a rendellenességek szerepet játszanak a szabálytalan szívritmus kialakulásában (amit arrhytmiának, szívritmuszavarnak nevezünk), és amely sok „hirtelen halált” okozó szívinfarktust előz meg.

 

Kalcium: nem csak menopauzban lévő nőknek

A várandós nők ma már tudják, hogy a babájuknak nagyon fontos a folsav, de talán nem tudják azt, hogy a kalcium milyen jelentős szerepet játszik a terhesség alatt. A kalciumszükséglet már a születés előtt megemelkedik, és az édesanyának elegendő mennyiséget kell fogyasztaniuk mind saját, mind a születendő gyermekük egészsége érdekében. Az Amerikai Járványügyi Folyóirat (American Journal of pidemiology) egy 2002-es tanulmánya megállapította, hogy a legalacsonyabb kalciumszinttel rendelkező nőknek volt a legtöbb ólom a vérben, amely hátrányosan befolyásolhatja a magzati szervek, beleértve az agy fejlődését is. Valójában az ólomszennyeződést kapcsolatba hozták a gyermekek fejlődési és tanulási rendellenességeivel. A tanulmány kutatói azt javasolják, hogy a várandós nők napi legalább 2000 mg kalciumot fogyasszanak (ami jóval magasabb a jelenleg ajánlott napi mennyiségnél), hogy ellensúlyozzák az ólom kockázatát.

Az Amerikai Orvosi Kamara Folyóiratának (JAMA) egy elemzése megállapította, hogy a megnövelt kalciumbevitel segíthet a várandós nők vérnyomásának normalizálásában is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a szoptató anyukáknak még több kalciumra van szükségük-legalább napi 1200 mg-mal többre. Amikor az anyukák szoptatnak, a szervezet kalciumigénye különösen magas.

 

Az öregedés és a rossz egészségi állapot szinonímák?

Az öregkor-a legtöbb esetben-rossz egészségi állapotot jelent. De így kell-e ennek lenni? Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az élet minősége egyre rosszabbá válik már fiatalabb korban. Ma már húsz évesek csontritkulásban szenvednek, egy olyan betegségben, amely általában az idősek problémája. Az inzulin-rezisztens cukorbetegség (eredetileg „felnőttkori cukorbetegségnek” hívják) egyre növekvő számban sújt gyerekeket és tizenéveseket. A szívbetegségek és a rák továbbra is egész életünkben ott lebegnek a fejünk felett, és sokan beletörődnek abba, hogy az olyan megelőzhető betegségek, mint a csontritkulás vagy a prosztatarák az öregedési folyamat részei.

A kalcium közvetlenül befolyásolja az életfunkciókat, amely pedig hatással van a hosszú életre-a legnyilvánvalóbb ezek közül a csontok egészsége. Megszámlálhatatlan azoknak a száma minden évben, akik csontritkulásból származó töréseket szenvednek és ezekbe a törésekbe 1 éven belül sokan bele is halnak. A kalcium szívre, idegekre, ízületekre, izmokra és tápanyag felszívódásra gyakorolt hatása is befolyásolja az öregedési folyamatot.

 

Okozhat-e vesekövet a kalcium?

Jóllehet sokan úgy gondolják, hogy a kalciumbevitel vesekövet okozhat, e témában két nagy, az Új-Angliai Orvostudományi Folyóiratban (New England Journal of Medicine) megjelentetett tanulmány is megállapította, hogy a megnövelt (850 mg feletti) kalciumbevitel valójában csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. Mi növeli akkor a vesekövek kialakulásának valószínűségét? A legfontosabb tényező a víz volt. Napi 64 uncia ( csaknem 2 liter) víz elfogyasztása csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatát. Az oxalát tartalmú ételek, mint például a búzakorpa és a cékla, növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát.

 

Kalcium a rák megelőzésben

Habár van egy kis vita a kalcium és más tápanyagok szerepéről a rákbetegség megelőzésében, növekszik azon szakértők száma, akik úgy vélik, igenis sokféle rák megelőzhető volna a helyes táplálkozással elérhető értékes tápanyagok bevitelének növelésével, étrendkiegészítők szedésével és a rendszeres testmozgással. Egy 2001-ben, a Rák (Cancer) folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja ezt a feltevést.

A kutatók 135 ezer férfi és nő esetében vizsgáljuk meg az étrendet és a vastagbélrák előfordulását. Megállapították, hogy a megvizsgált egyének között, akik legalább napi 700-800 mg kalciumot fogyasztottak, majdnem felére csökkent a vastagbélrák bizonyos típusainak kialakulási kockázata.

A kalcium csökkentheti más rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. A jelentés olyan tanulmányokat tekintett át, amelyek megállapították, hogy a kalcium nem csak a különböző bélrendszeri rákok kialakulását csökkenti, hanem a menopauza előtt emlőrák, és valószínűleg a petefészekrák kialakulását is.

 

 

 

 

 

Hadd legyen gyönyörű a mosoly

A kalcium étrend-kiegészítők szedése nem csupán a csontokat védi, hanem jelentősen csökkenti a fogak elveszítésének kockázatát is. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kalciumot szedő résztvevők 40%-kal kisebb valószínűséggel veszítik el fogaikat, még két évvel a kísérlet befejezését követően is. Az ínybetegség különösen a középkorú férfiak és a 20-40 éves, kalciumhiányban szenvedő egyének körében elterjedt. A kalciumbevitel segíthet az állkapocs megerősítésében.

Kalciumhiány és az idegek degenerációja

A Neuropatológia (Neuropathology) 2002 szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint, ha a kalcium és a magnézium krónikusan alacsony szintje az alumínium magas szintjével társul, akkor ez az idegsejtek pusztulását okozhatja.

 

A kalcium forrásai

Feltételezik, hogy az állati fehérje gyorsítja a kalcium kiürülését a csontból. A tejtermékeken kívül a kalcium megtalálható még a sötét, leveles zöldségekben, mint a fejes- és a kelkáposzta, a mogyorófélékben, a hüvelyesekben, mint a bab és a szójafélék, a gabonafélékben, a konzerv lazacban és a szardíniában (szálkával). Amennyiben úgy dönt, hogy tejtermékeket fogyaszt, válasszon alacsony zsírtartalmú túrót vagy joghurtot és nem túl zsíros tejet.

 

A helyes étkezés fontossága

Az egészséges étrendnek számtalan jótékony hatása van, beleértve a szív egészségét, a rák megelőzését és a kiegyensúlyozott hormonháztartást. Bizonyos ételek gátolhatják a tápanyagok felszívódását. Az alkohol és a magas zsírtartalmú ételek a kalcium felszívódását gátolhatják, míg az állati fehérjék és a koffein fogyasztása a kalcium vizeletbe történő kiválasztásával járhat.

 

Felhívás testmozgásra

Az ülő életmód is gátolhatja a kalcium felszívódását, valamint az is köztudott, hogy növeli az elhízás, a szívbetegségek és a rák kockázatát, ugyanakkor hajlamossá tesz a csontritkulásra is.

 

 Egyéb szokások és az egészség

A dohányzás, az állandó idegeskedés, az alvászavarok és bizonyos gyógyszerek szedése mind olyan szokások, amelyek negatívan befolyásolhatják a kalcium felszívódását. A környezeti ártalmak szintén szerepet játszhatnak bizonyos tápanyaghiányokban és a krónikus betegségek kialakulásában. Ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy minden nap legalább 64 uncia (közel 2 liter) vizet fogyasszunk el.

 

Korall kalcium – kérdések és válaszok

A kalcium ajánlott napi mennyisége kor és nem szerint változik. A nőknek általában legalább napi 1200 mg-ot tanácsos fogyasztani, a férfiaknak napi 800 mg-ot (50 év feletti férfiaknak napi 1200 mg-ot), valamint a serdülőknek napi 1300 mg-ot. A várandós anyukáknak például egyes szakértők napi 2000 mg kalcium szedését javasolják, hogy ezáltal csökkenjen a vér ólomszintje, amely magzati, születési rendellenességeket okozhat. Azok a tanulmányok, amelyek a kalciumnak a koleszterin háztartásra gyakorolt jótékony hatását vizsgálják, azt javasolják, hogy a napi kiegészítő adag legalább 1 gramm legyen. Kormányzati irányelvek napi 2500 mg-ot jelölnek meg felső határként, tehát mielőtt emelné napi kalcium adagját, konzultáljon kezelőorvosával. Azért, hogy biztosak legyünk abban, hogy szervezetünk haszmosítani is tudja az elfogyasztott kalciumot, általában javasolják még min. 200, de max. 2000 NE D-vitamin bevitelét is naponta.

 

A korall kalcium begyűjtése okoz-e bármilyen kárt a természetben?

A korall kalciumot általában fosszilizált formában gyűjtik össze a partokról, vagy az óceánfenékről, mint „korallhomokot”. Egyik módszert sem tartják a környezetre ártalmasnak. Japánban a korallgyűjtés a kormányzat által szigorúan szabályozott. Az igaz, hogy bizonyos korallzátonyok veszélyben vannak, de ennek nem a korallhomok gyűjtése az oka. A korallzátonyokat olyan természeti erők pusztítják, mint a hurrikánok, különböző betegségek, vagy a túlzott halászat, ami felborítja a zátony ökoszisztémáját.

 

Mikor vegyem be a korall kalciumot?

Egyes kutatások arra utalnak, hogy a kalcium étkezés közbeni bevétele kedvez jobban a felszívódásnak. Ezen kívül ossza két vagy háromfelé napi adagját kisebb mennyiségekre, hogy egész nap tudja fogyasztani a maximális felszívódás érdekében. Próbálja meg elkerülni a kalcium magas rosttartalmú élelmiszerekkel való bevitelét, mivel a rostok befolyásolhatják a tápanyag felszívódását. A felszívódást az is javíthatja, ha kerüli az olyan élelmiszereket, amelyek gátolják a kalcium felvételét, mint például a koffein.

 

Előfordulhat-e hogy túl sok kalciumot szedek be?

Igen, ez lehetséges. A túlzott kalciumbevitel legközönségesebb mellékhatásai a gázosodás és a székrekedés, bár ahhoz, hogy valaki komoly veszélybe kerüljön, lényegesen át kell lépni a hivatalos ajánlásokat.

 

Miért a korall kalciumot fogyasszam a hagyományos kalcium készítményekkel szemben?

A korall kalcium a kalcium természetesebb, jobban felszívódó formáját biztosítja, mint más, forgalomban lévő táplálék kiegészítők, bőséges ásványi anyag tartalma és egyedülálló összetétele miatt.

 

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Szentmiklósi Attiláné Ági

4400 Nyíregyháza

0636703271313

egeszsegstar@gmail.com